Kan man trene bort ryggsmerter?

Ryggsmerter kan være så mangt. Ryggsmerter har rykket opp til å bli en svært dominant plage blant nordmenn. Hvorfor? Hva er det vi gjør eller ikke gjør som forårsaker dette? En lang dag på jobb og man kommer hjem med ryggsmerter. Vi har høy stressbelastning og kravene til produktivitet dominerer vår tankemåte i arbeidsmarkedet. Av den grunn får vi nordmenn egentlig gjort veldig mye når vi er på jobb, satt i forhold til vår korte arbeidsdag.

Nylig var jeg i Tyrkia og der var det en egen ansatt som skulle åpne døra. Det var flere ekspeditører i butikken. Ofte hadde hver person en liten jobb. Jeg fikk inntrykk av at disse ansatte var langt fra å slite seg ut. Bedagelig tempo. Ro. Ingen hadde det travelt.

Tilbake til Norge: man stresser. Man spenner kroppen ubevisst pga stress. Hvis man skal løfte noe og man er stresset, så kan det fort gå galt i forhold til ryggen. Man kan, med god løfteteknikk, overføre mer belastning til lår og beinmuskulatur. Men det kan være fort gjort å løfte med bøyd rygg og belastningen havner fort på et svakt punkt, nemlig korsryggen eller oppe mellom skulderbladene.

Så finnes det en annen klassisk synder. Den stillesittende jobben. Kanskje har man en dårlig kontorstol. Kanskje sitter man mye framoverlent og stivner. Lite bevegelse.

Den løsningen mange velger er å tenke at man trenger litt massasje, litt hjelp hos kiropraktoren, fysioterapi, manuellterapeut, osteopat. Man skal fikses, på samme måte som man fikser bilen sin. Det er bare det at det er ikke sikkert at det er så lett å fikse plagen eller skaden. Det kommer jo helt an på hva det skyldes.

Etter å ha jobbet med framragende nevrokirurger og nevrologer vet jeg dette: De farlige rygglidelsene som definitivt ikke kan trenes bort, er de som skaper nummenhet i lårene, de som påvirker vannlatningen eller evne til å ha avføring. Dersom dette er oppstår, er det røde lamper og man trenger spesialist. Om man er plaget med Astma eller brystsmerter mens man trener må man ta forholdsregler i forhold til dette også.

Men de fleste rygglidelser pådrar man seg selv pga sin livsstil. Har man fått prolaps og strålende smerter så er det også lurt å gå til lege. Men diverse muskelskader kan også gjøre meget vondt og det er jo viktig å vite hva som er hva.

Når man har kommet fram til at man bør trene opp ryggen sin, og det ikke er noe farlig som feiler ryggen. Kan man dra trene bort smerten? Ved å trene opp muskulaturen kan man «beskytte» ryggsøylen og styrke ryggen til å tåle mer belastning. Men likefullt er ryggsøylen egentlig en skjør sak. Kan man ruste seg med gode teknikker, og tenke avlastning av rygg på jobben? Mye tid, lidelse og penger blir spart på den måten. Det koster tid og penger å trene ryggen, med mindre man er meget disiplinert på sitt eget stuegulv hjemme. Men gevinsten er meget stor. Kanskje også helt uunnværlig.