Finn din Zen!

Zen, eller chán, er det kinesiske/japanske navnet på en av de overlegne retningene innen Japansk buddhisme. Det er mahayanagrenen av buddhismen, som er utbredt i Korea, Kina, Japan og Vietnam. Den fremhever en intuitiv og umiddelbar opplevelse av livets sanne faktum. Det er to skoler av zen, soto og rinzai, de vektlegger de ulike teknikkene forskjellig. Rinzai bruker blant annet selvmotsigende utsagn og gåter, kalt koan, mens soto særlig betegner zazen, rolig meditasjon i sittende stilling. Meninger er i begge tilfeller å få en intuitiv forståelse (satori) av tilværelsen ved å åpne sinnet . Hva betyr egentlig det? Zen betyr ro, fred og meditasjon. Fokusere på øyeblikket, finne fred og ønske det. Det å finne fred i livene våre er viktig for god helse, fysisk og mentalt. Ønsker du å finne din zen, der er måter du kan finne den uansett hvordan dagen din er. Jeg skal her prøve å fortelle litt om teknikkene innen zen hva de går ut på, litt mer hva denne retningen innen buddhismen går ut på.

Stille sittende zen-meditasjon «chwa son»

Hvordan foregår zen-meditasjon «zazen», i sotozen-tradisjon? Den norske sotozen buddhistordenen har laget en kort filmsnutt på youtube som viser prinsippene, og finnes på nettlinken https://www.youtube.com/watch?v=L-1xFs3N6N0. Målet med zen-meditasjon er å være rolig og sitte stille, det vil si å ta vekk all trangsynt tenkning og la tanker, ord, bilder og ideer gå videre uten å ta del i dem. Denne formen for zen-trening kalles chwa son, som betyr sittende Zen direkte oversatt. Den stille sitteperioden er fastsatt til bestemte tider i et zen-senter eller zen-tempel, du bestemmer selv hvor lenge du vil sitte hvis du er alene. Det er graden av tilstedeværelse og oppmerksomhet som er viktig, ikke tiden du sitter. Vi skal overføre det oppmerksomme og balanserte sinnet til livets alminnelige gjøremål. Du skal la være å avbryte prosessen ved å være besatt av målet. Vissheten om hva og hvem vi er, er målet i dette øyeblikk. Det finnes også andre meditasjonsmetoder ved siden av zen- meditasjon som er mindfulness, acem, trommereise, chakra, buddhistisk og transcendental meditasjon. Ønsker du retreat i utlandet, kan du f.eks. velge yoga retreat i India, ta indisk behandlingsform Ayurveda på Sri Lanka, meditasjonsferie i Thailand, gå i kloster, pilegrimsvandring og livsstilsendringer.

Mange former av zen

Utøvelsen av zen finnes i mange former, ikke bare sittende zen men du finner bevegelig zen, haeng son, eller no son, gjennom arbeid. Son betegner zen-buddhismen i Korea. Har du lyst å oppleve zen-buddhisme i et asiatisk land? Du har nå mulighet å ta opp forbrukslån for å realisere en reise du ellers ikke ville hatt råd til. Ta en titt på sambla.I Østen binder praksisen av zen seg gjerne til estetiske aktiviteter og kunst, som blomsterarrangering, hwado, kaligrafi eller sodo. Den fascinerende og stemningsfulle teseremonien, Dado, er en annen vidkjent metode for praktisering av Zen. Kampkunster fra Asia som taekwondo og kickboxing med flere går praktiseringen av zen og kampkunst hånd i hånd og «mudo» er det beskrivende ordet. Felles for alle disse måtene å praktisere zen på, er absolutt forstyrrende tankevirksomhet, tilstedeværelse i handling og fravær av unødvendige bevegelser. Man søker en tilstand hvor man uanstrengt hviler i seg selv og observerer sine handlinger, følelser og tanker med innsikt og klarhet.