En ny start

Det er aldri for seint å starte på nytt i livet, og det gjelder spesielt for ungdommer. Noen ganger kommer ungdommer skjevt ut i livet, og ofte er problemene forårsaket av alkohol og andre rusproblemer.

 

Som pårørende er det viktig at man våger å bry seg. Man må tørre å si fra, og man må tørre å be om hjelp fra profesjonelle, for det er ikke alltid man klarer å løse problemene på egen hånd. Det kan være tøft å kjempe seg ut av rusproblemer, men når man er ung, har man livet foran seg, og da er det viktig å motivere de unge til å se framover. Når ungdommene er på bedringens vei, skal man oppmuntre dem til å utforske verden, gjøre det de drømmer om, og skaffe seg en jobb de trives med. Når livet stabiliserer seg igjen, er det lettere å gå videre.

No alcohol sign.  Bottle of beer on white isolated background.

 

Den første tiden er den verste, og da er det ikke sikkert ungdommer som er på vei ut av rusen klarer å engasjere seg i jobb eller studier. Men det finnes andre ting de kan gjøre. De kan oppmuntres til å drive med spill og andre hobbyer, trene og bli med på ulike aktiviteter. Man kan også oppmuntre til å bryte med uønsket adferd gjennom å gjøre forandringer i hjemmet og omgivelsene – ved å redekorere soverommet eller oppholdsrommet til ungdommen på en positiv måte. Med plakater, bilder på lerret, ny maling og andre små forandringer kan man oppnå mye. Ytre forandring kan faktisk hjelpe noen å gjøre nødvendige indre forandringer. Farger og dekor kan ha stor innvirkning på psyken. I tillegg kan selve redekoreringen ta tankene vekk fra rus og problemer, fordi man har noe å distrahere de negative tankene med.

 

Det viktigste er at man som pårørende aldri gir opp en ungdom som sliter. Det kan være veldig hardt å være pårørende, men som regel er det mye verre for ungdommen selv enn for omgivelsene. Hvis man søker profesjonell hjelp tidlig, er det lettere å komme over problemene, og man får også lære mer om hvordan man skal oppføre seg som pårørende. Etter en tung tid, er det viktig at man fokuserer på framtiden, ikke på fortiden.