Dette gjør meditasjon med deg

Jo, meditasjon og mindfulness har for lengst blitt moteord. Men ikke la det stå i veien for hva det egentlig handler om. Bak populariteten ligger nemlig 2 500 år gammel kunnskap om menneskesinnet, og det henger igjen tett sammen med kroppen.
Meditasjon er et samlebegrep for ulike mentale avspenningsteknikker. Ordets betydning avhenger i stor grad av hvem man spør. Ofte assosieres det med buddhismen, der meditasjon er den sentrale ingrediensen i filosofien, og mye av dagens praksis er utledet nettopp derfra.

Gir dypere hvile enn søvn

Grunntanken bak meditasjon er å tilby sinnet et reelt hvilested. Mange tror at søvn gjør det samme, men i søvnen er sinnet faktisk svært aktivt, bare på en annen måte enn i våken tilstand. I riktig meditasjon opphører den ubrutte strømmen av tanker og assosiasjoner som ellers er med oss absolutt hele tiden.

Hvorfor ikke lære ved kilden?

Erfarne meditasjonsutøvere forteller om unike opplevelser av stor fred og en følelse av innsikt og kjærlighet. Det er i seg selv flott, men meditasjonen har også en betydelig kroppslig effekt. Det vet man mye om i land der meditasjon er en del av hverdagen, for eksempel Sørøst-Asia. Mange mener at meditasjon best kan læres i disse landene, som i Thailand og Vietnam. Der er det ikke uvanlig at det holdes retreater man kan melde seg på. Og hvorfor ikke kombinere det hele med en ferietur? Er du heldig kan du, som mange før deg, finne pengene til det på et spennende nettspill. Snarveier finnes også, som bonuskode til mobilautomaten i Norge. Tenk om hele feriebudsjettet ramler inn med et tastetrykk? Det er forsøket verdt!

Kropp og sinn – vinn-vinn!

Men hva er så hensikten med det hele, bortsett fra å oppnå mentalt velvære? Vel, det viser seg at meditasjon også gjør mye for resten av kroppen. Både blodtrykk og stressnivå synker, og vitenskapelige undersøkelser på munker har vist at sentrene i hjernen som sørger for empati og velvære er større hos mediterende enn hos ikke-mediterende. Når vi vet at stressplager er en av de viktigste årsakene til sykdom og dårligere livskvalitet, burde det ikke være noen grunn til å nøle med å gjøre noe med det. Det fine med meditasjon er at det ikke krever annet enn et sted å sitte i fred, og man behøver slett ikke ha lange økter. Bare fem minutter sittende i parkert bil før et møte kan gjøre deg rolig, avklart og mye mer effektiv. Prøv selv!