Mobil på treningsstudio – ja eller nei?

Med de siste årenes gjennombrudd for smarttelefoner og sosiale media har mobiltelefoner og trening blitt et stadig mer betent tema. Mens eldre veteraner på gymmen ofte mener at mobilen hører hjemme nettopp hjemme, ser mange yngre på mobilen som et uvurderlig verktøy som de sjelden legger fra seg lenger enn noen minutter om gangen. Hva sier egentlig forskningen om trening og mobilbruk, og hvilke argumenter finnes for å ta med seg mobilen selv om det kan provosere gamlisene?

Vi skal se at det finnes mange gode argumenter for å ta med seg mobilen på treningsstudio, men vær obs på at det også er en risiko for at mobilen din kan bli skadet eller ødelagt i en slik setting. Vær derfor nøye med å bruke riktig deksel og andre teknikkdeler under treningsøkten. Da kan du sikre at du kommer hjem med telefonen i god behold.

Kritikernes syn – mobilen hører ikke hjemme på treningssenteret

Det er mange ting ved mobilbruk under trening som irriterer kritikerne. En av de viktigste er at slik bruk av mobil, inkludert det å høre på musikk, gjør at man blir mindre oppmerksom på andres fysiske bevegelser og samtidig også blir mindre sosialt oppmerksom. Å slå av en prat med andre på gymmen har blitt litt vanskeligere enn før, fordi minst halvparten av de som trener som oftest har øretelefonene på. Bare det å be en annen om å følge med litt mens du utfører et tungt løft kan dermed bli litt vanskeligere enn det trenger å være.

En annen påstand er at mobilbrukerne for ofte tar opp apparater og vekter mens de sitter og bruker mobilen, i stedet for å trene. Det er vanskelig å ta denne kritikken veldig alvorlig, for når man løfter vekter er det som kjent ikke noe poeng å være i kontinuerlig aktivitet. Tvert i mot er det svært viktig å ta tilstrekkelige pauser mellom settene. Mens disse pausene for isolasjonsøvelser og kroppsbygging helst ikke skal være for lange, trenger man gode pauser mellom tøffe styrkeøvelser med høy intensitet. Du tar ikke et sett med knebøy på 90 prosents belastning for så å ta et nytt sett 30 sekunder etterpå.

Mobilens forsvarere – et verktøy i treningsopplegget

Tross all denne kritikken er det svært mange som er opptatt av at mobilen også kan være et nyttig verktøy i treningen. Dette har vært en viktig trend helt siden smarttelefonens tidlige dager. Med smartklokker og ulike apper kan du følge med på hvordan kroppen din responderer på ulike former for trening, og føre en oversikt over treningen du gjennomfører som du også kan dele på sosiale media. Da er det selvfølgelig viktig at du tenker over om slik deling tjener til å motivere og inspirere andre, og ikke bare er for ditt eget egos skyld.

Et annet viktig argument har vært at isolasjonen som mobilen medfører ikke nødvendigvis er et onde. Det å bli litt mindre oppmerksom på omgivelsene og andre som trener, kan bidra til å gi økt konsentrasjon. Husk imidlertid på å ha riktig deksel og deler slik at du kan beskytte mobilen din mot skade.